17. 10. 17

Kako pripremiti starije dijete na dolazak brata ili sestre?

Uf...kako? Kako starijem djetetu objasniti da neko vrijeme neće samo ono biti u centru pažnje?
Kako mu objasniti da doručak možda neće dobiti u 8:00 h, nego u 8:15 h i da mama ne može da crta sa njim baš onda, kada on to od nje očekuje. Teško. Pogotovo ako se radi o djetetu do treće - četvrte godine života. Možda ono najvažnije - kako pregurati taj početni period, a da naše starije dijete ne osjeti ljubomoru, manjak pažnje i ljubavi. Kako postupati da ovaj period bude što manje stresan za njega?

Većina roditelja se suočava sa problemom zvanim ljubomora na mlađeg brata ili sestru. Da bi probali izbjeći ovaj problem, starije dijete treba od početka pripremati na dolazak brata ili sestre. Pripreme počinju onog momenta kada sami saznate da će se u vaš život pridružiti novi član.

Kako smo se mi pripremali na taj korak?
Luka, ima li neka igračka koju baš, baš onako od srca želiš? - pitala sam vog trogodišnjaka par dana prije porođaja.
"Ima. Spiderman, veliki, plastični" - odgovorio je.
I danas se sjećam kako sam se sa 25 kg viška kotrljala po dječijim prodavnicama sve dok nisam našla baš tog spidermana kojeg je želio Luka. Spakovala sam ga u torbu za bolnicu i ponijela sa sobom.
Taj spiderman mi je bio veća briga od porođaja:). Da li je pravi, hoće li Luka biti srećan, šta ako nije na takvog mislio, šta ako ovo, šta ako ono...? Trudnički hormoni i ulazak u 42 nedelju trudnoće činili su me još nervoznijom. Doduše to sam tek kasnije shvatila :).

Kroz hodnik porodilišta su odjekivali mali brzi koraci, čuo se i sitni piskavi glasić:
"da li je ovo mamina soba"?
Stigao je moj mali dječak. Došao je da vidi brata. Da li će odmah htjeti da se igra sa mnom i kako će reagovati što ja ne mogu da ustanem iz kreveta? Ušao je...pomalo izgubljen. Uplašenim koracima je krenuo ka nama. Pored Davida je bio i plavi spiderman. (Da napomenem to da u našim bolnicama beba bude sa majkom u sobi od rođenja).
"Mamaaaaa baš takvog sam želio"! Uf.odahnila sam. "Hvala ti Davide. Ti si najbolji brat na svijetu, već u stomaku si znao šta želim". Bože hvala ti, položila sam prvi test, pomislila sam. Naša dogodovština je tu počela i još traje...

Ne zaboravite da ih uključite u vašu svakodnevnicu poslije porođaja. Dajte im neke posebne zadatke, neka se osjećaju posebnim. Naravno u skladu sa njihovim godinama. Neka donose pelene, kremu, dudu, bace pelene, donose flašicu...neka misle da vi bez njih to ne bi mogli sami uraditi.
Pohvalite ih, zagrlite ih, recite im da ste ponosni na njih.

Kako će starije dijete prihvatiti brata ili sestru naravno zavisi od mnogo faktora kao što su:
starost djeteta, djetetove osobine, aktivnost roditelja po tom pitanju itd.
To je jedna od većih promjena u životu djeteta. Do juče je bio sam. Glavni. Jedinac. Samo on.
Danas je u drugom planu, nekom drugom mama mijenja pelene, hrani ga, uspavljuje i nosa. Gdje je on u svemu tome? I ne, ova promjena nije samo velika za dijete, nego za cijelu porodicu. Rođenje novog člana unosi pozitivan nemir u već ustaljenu porodicu koja ima ustaljene navike.
Svima je potrebno vrijeme da se naviknu na nove promjene. Zato savjetujem - pripremite se već u trudnoći. Starije dijete uključite u saradnju oko biranja imena, u izbor sobice, kreveca, dekica, odjeće. Vrlo je važan taj prvi kontakt sa bratom/sestrom još u bolnici. Mada roditelji morate razumjeti da taj prvi kontakt ne prođe uvijek uspješno. Praksa je pokazala da neka djeca taj prvi put čak neće ni da priđu bratu/sestri. Ne budite uznemireni, ne tjerajte ga na silu, jer možete napraviti kontra efekat. Vaše starije dijete može osjećati otpor prema mlađem brata/sestre.
Nekoj djeci je potrebno vrijeme, nekoj ne..
Sve što možete u tom trenutku uraditi jeste da ih uključite u vaše svakodnevne aktivnosti i da im date vremena.

Otac je jedan od ključnih faktora u prihvatanju mlađeg djeteta od strane starijeg. On je taj koji mora biti svjestan da će neko vrijeme morati maksimalno da se posveti starijem djetetu kako se ne bi osjećalo zapostavljeno. Prvo što može pozitivno da utiče na starije dijete, jeste da zajedno sa njim organizuje dobrodošlicu mami i bebi, naravno uz mogućnost da neke stravi kao što su baloni, cvijeće, tortu ili kolače bira starije dijete. Ili da se bar osjeća važnim prilikom izbora. Kada pišem o poklonima moram da napomenem, nikako ne mislim da su pokloni glavni u cijeloj ovoj priči, ali svakako mogu odigradi ključnu ulogu u prihvatanju novog člana od strane starijeg djeteta.

Dolazak novog porodičnog člana može da bude stresno. Ali ne zaboravite da je to jedan od najsrećnijih perioda vašeg života. Pred vama je velika odgovornost. Sve konce držite u svojim rukama. Imate devet mjeseci da organizujete najbolji doček u vašem životu. Samo je pitanje koliko ste truda spremni da uložite. Vaše starije dijete samo čeka upustva. Sve zavisi od vas! Srećno. <3

Ni komentarjev:

Objavite komentar